07. A testvéri szeretet városa

2017.01.12 10:02

A testvéri szeretet városa

Jelenések 3:8-13

A hatodik levél Filadelfiának szól. A várost Kr.e. 189-ben alapították. Nevének jelentése: testvéri szeretet. Sajnos a keresztény múltra ma már csak egy bizánci korú bazilika emlékeztet.

A hét város közül ez a legfiatalabb, nem büszkélkedhet nagy múlttal, mégis ez az, amelyik Szmirnához hasonlóan nem kap elmarasztalást, csak dicséretet.

Van még egy érdekessége ennek a városnak. Itt és Szmirnában maradt fenn legtovább a kereszténység. Itt olyan gyülekezet élt, amelyet Jézus megdicsért, mivel megtartották tanításait. A kereszténység legfőbb tanítása a szeretet. „Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok!” (János 13:35.)

Szerető közösség volt ez. Jelképezte a reformáció utáni kort, amikor a keresztények tovább keresték az Isten akaratát a Bibliából. Szívükre vették a messze pogány vidék – Afrika, Ázsia népének örök sorsát. Misszionáriusok mentek ezekre a helyekre és életük kockáztatásával  vitték el a Jézusról szóló tanítást az embereknek.

Ebben az időben fedezték fel a Bibliában, hogy Jézus hamarosan visszajön. Ezt is megosztották a többi emberrel, hogy ne érje őket váratlanul ez az esemény.

Mire tanít minket ez a levél?

-          Szeressük azokat, akik a családunkhoz tartoznak. Ha néha nem értjük, akkor is szeressük őket.

-          Szeressük a gyülekezeti tagokat

-          Legünk együtt érzők, jószívűek a nehéz sorsú emberekhez

-          Ne szégyelljük, hogy Jézushoz tatozunk, mert ezzel igazi örömöt szerzünk Neki.

Ezt ígéri nekünk:

„Aki győz, oszloppá teszem azt az én Istenem templomában, és onnan nem kerül ki többé, és felírom rá az én Istenem nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely a mennyből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet.”

Jelenések 3:12.