Finomságok

2014.02.27 11:58

Káposztaleves

 

Hozzávalók: 3 közepes sárgarépa, 2 fej közepes hagyma, egy fej káposzta, 20 dkg burgonya, 1 liter paradicsomlé (vagy sűrített paradicsom), petrezselyem és zellerzöld, ízlés szerint só, 2 evőkanál olaj.

 

A hozzávalókat megtisztítjuk és felszeleteljük. A hagymát és a sárgarépát az olajon és a vízen megpároljuk. Ha kész, rátesszük a káposztát és a burgonyát, s kevés vizet öntünk rá. Amikor megfőtt, paradicsomlével felengedjük, és ízlés szerint sózzuk. Amikor megfőtt, a tetejére petrezselyem és zellerzöldet hintünk.

 

Szójaszelet

 

Hozzávalók: 1 csomag (20 dkg) szójaszelet, 2 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, só, ha van, házi vegeta, 2 kk. piros paprika, fűszerek – bazsalikom, majoranna, borsikafű, kevés liszt.

 

A szójaszeleteket beáztatjuk sós vízbe, amelybe beleaprítunk egy fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát, beletesszük a házi vegetát, s a babérlevelet. Két óra ázás után jól megfőzzük. Amikor kihűlt, a szójaszeleteket kinyomkodjuk. Fűszeres vizet készítünk: egy csésze víz, 2 kk. piros paprika, 2 ek. olaj, vegeta, 2 ek. liszt, fokhagyma, fűszerek. A szójaszeleteket egyenként bemártjuk, sütőbe rakjuk és megsütjük. Tört burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Lehet rántani is, ha a szójaszeleteket először fehér lisztbe, utána morzsába vagy kukoricalisztbe forgatjuk.

Nyáron lehet paprikás, paradicsomos lébe mártani és megsütni.

 

 

Rizspuding

 

Hozzávalók: 1 csésze rizs, 25 dkg gyümölcs (amilyen van), 2 ek. méz, egy csésze gyümölcsszósz, 4 ek. kukoricakeményítő.

 

A rizst puhára főzzük. A többi hozzávalót beletesszük, összemixeljük, ha kemény, vízzel lazítjuk, és rövid ideig főzzük. Vízzel kiöblített pudingos poharakba dozírozzuk.

 

Lencsepörkölt

 

Hozzávalók: 2 fehérrépa, 3 sárgarépa, 3 fej hagyma, fél kg lencse, 3 babérlevél, olaj, só, liszt, fűszerek.

 

A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, a lencsét megválogatjuk és megmossuk. Egy megfelelő méretű edényben a hozzávalókat lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhult a lencse, beállítjuk az ízt, piros paprikát keverünk hozzá és kevés fehér liszttel bestáboljuk.