Forró napokra

2014.06.11 16:43

Kicsit másként

 

Gyümölcsös joghurt

 

Divatba jött Magyarországon is a kétrekeszes gyümölcsös joghurt. Jó drága. Nekünk meg ott van a rengeteg lekvárunk. Nosza, készítsünk otthon gyümölcsös joghurtot. Finomabba, egészségesebb és olcsóbb.

Hozzávalók:

0.5 l-es natúr joghurt

2 kk. méz

1 cs. vaníliás cukor

Jól összekeverjük

 

Egy kompótos készlet tálkáiba teszünk 2-3 evőkanál gyümölcslekvárt vagy dzsemet – amit (esetleg) mi tettünk el. Pl. sárgabarack, meggy vagy vegyes.

Az előzőleg elkészített joghurtot rákanalazzuk, de nem keverjük el. Így kétrétegű kompozíciót kapunk. Behűtjük. Tálalás előtt mandarin vagy kivi szeleteket tehetünk a tetejére. A család kedvence lesz.

 

Gyümölcssaláta

 

Legfinomabb almából, de bármilyen idénygyümölcs is megfelelő, de legalább kétféle legyen. Télire eltett kompótból is készíthetjük, de akkor öntsük le a kompót levét.

Egy tálba beletesszük az apró kockára vágott gyümölcsöt és az alábbi öntetet tesszük rá.

2 db tisztított sárgarépa, 2-3 db őszibarack (dobozos őszibarackbefőttből 2-3 db-ot kiveszünk, a többit összedaraboljuk a salátába) és 1 db banán. A sárgarépát sajtreszelőn (vagy robotgépben) lereszeljük és összeturmixoljuk a három összetevőt a befőttekről leöntött lével.

Ezt az öntetet öntjük a darabolt gyümölcsre a tálba.

Tehetünk a tetejére

  • Tálalás előtt tejszínhabot – vagy
  • Kókuszreszeléket – vagy
  • Csoki reszeléket

 

Vegetáriánus rakott káposzta

 

Hozzávalók:

1 kg hordós káposzta

1,5 bögre rizs

1 konzerv gomba

1 konzerv bab

1 konzerv kukorica

1 nagy pohár tejföl

Hagyma

Olaj

Fűszerek, só

 

Elkészítése.

A káposztát puhára pároljuk.

A rizst 3 bögre vízzel elkészítjük.

A babból, gombából és kukoricából pörköltet készítünk.

Egy nagy tepsi aljára kevés olajat öntünk, Rátesszük a káposzta felét

Erre rátesszük a rizs felét

Erre a pörkölt felét elterítjük

A rizs másik felét

A pörkölt maradékát

Végül a káposztával betakarjuk.

Egy nagy bögre tejfölben csomómentesen elkeverünk egy evőkanál lisztet, egy kk. piros paprikát és egy kk. vegetát. A tetejére kenjük. Sütőben megsütjük, forrón tálaljuk

 Gyürüs Istvánné