Kedvenceim

2014.02.05 09:46

Sárgaborsós zöldségleves

Hozzávalók: 15 dkg sárgaborsó, 1 fej hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 karalábé, kevés karfiol, só, víz, levestészta.

A sárgaborsót megválogatjuk és megmossuk. Feltesszük főzni az apróra vágott hagymával, és addig főzzük, míg szétfő. Ekkor tesszük bele a többi hozzávalót /A levestészta kivételével/ Amikor megfőtt beállítjuk az ízét és ízlés szerinti mennyiségű levestésztát teszünk bele.

 

Lencseleves

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 0,5 liter paradicsomlé /vagy kis konzerv sűrített p./ só, víz, babérlevél, 2 fej hagyma.

A lencsét megválogatjuk, megmossuk. A vízbe feltesszük főzni a lencsét, apróra vágott hagymával, babérlevéllel. Amikor a lencse megpuhul, megsózzuk és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Miután felforr, levesszük a tűzről. Barna kenyérrel fogyasztjuk.

 

Sült bab

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 paradicsom, olaj, fél kg főtt bab, só.

A babot kevés vízzel puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk, s olajon lassú tűzön megfonnyasztjuk. Héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot keverünk bele. Amikor összeesik, ráöntjük a puhára főtt babot a főzőlével együtt. Megsózzuk és összefőzzük az egészet.

 

Gyöngebab-leves

 

Kevés olajon, vízben megdinsztelünk egy fej apróra-vágott vöröshagymát. Szórunk rá kevés pirospaprikát, majd rátesszük a kifejtett babot, apróra vágott sárgarépát, zöldséget, karalábét és 2-3 szintén apróra vágott közép-nagy újkrumplit, ízlés szerint sót. Felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Ha megfőtt, 1 tojással készített csipetkét teszünk bele. Apróravágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

 

Tökfőzelék

 

Egy nagyobb fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olajon, vízzel üvegesre pároljuk, teszünk bele egy kávéskanál enyhén csípős őrölt pirospaprikát.

Közben megtisztítjuk és legyaluljuk a tököt – legjobb a spárgatök, de finom cukkíniből is – egy 20 percnyi időre lesózzuk, majd kicsavarjuk és a párolt hagymára tesszük. Kaporral, sóval esetleg vegetával ízesíthetjük. Két deci kefirt, két deci 12%-os tejföllel, liszttel krémmé keverjük és a még nem teljesen megfőtt tököt behabarjuk. Kevés tejjel vagy szójatejjel felengedhetjük, és beállíthatjuk a sűrűségét. Így együtt puhára főzzük. Tükörtojással tálaljuk.

 

Öntött karfiol

 

Egy bögre rizst megfőzünk 2 bögre sós vízben.

 

Egy nagy fej karfiolt rózsáira szedünk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben félig megfőzzük.

 

Apróra-vágott vöröshagymát kevés olajon, vízben megpárolunk, egy kk. őrölt pirospaprikát szórunk rá és belekeverünk egy bögre – előzőleg enyhén sós vagy vegetás vízben megfőzött szójagranulátumot. Egy kicsit összesütjük, két-három apró darabokra vágott paradicsommal és paprikával.

Magasfalú, kiolajozott tepsibe lerakjuk a rizst, rátesszük a pörkölt alapot, erre a karfiolrózsákat, végül az egészet leöntjük a következő masszával:

2 deci kefir, két deci 12%-os tejföl, két deci tej, 3 evőkanál liszt, egy kk. só. Simára keverjük és egyenletesen a karfiolra öntjük, tetejére sajtot is reszelhetünk. Ropogósra sütjük, melegen tálaljuk.

 

 

 

Tavaszi nyers lecsó

 

3-4 paradicsomot középnagy darabokra vágunk, ugyanennyi paprikát lekarikázunk, 3-4 db uborkát nem túl vékonyan felszeletelünk, 3-4 közepes vöröshagymát apróra vágunk és 3-4 cikk fokhagymát áttörünk. Az egészet összekeverjük.

 

Öntet 1. Egy egész citrom levét, egy csapott evőkanál sóval és 0,5 deci olívaolajjal összekeverjük és az összedarabolt salátára öntjük. Kb. fél órán át hideg helyen állni hagyjuk, Tálaláskor a tetejére reszelt sárgarépát szórhatunk.

 

Öntet 2. Két deci kefirt egy csapott evőkanál sót, fél deci olívaolajjal, őrölt kaporral összekeverjük és az összedarabolt salátára öntjük. Kicsit állni hagyjuk, tálaláskor a tetejére egy evőkanálnyi reszelt sajtot szórhatunk. (Parmezán)

 

Töltött paprika – hús nélkül

 

Hozzávalók: Négy db szép paprika

Töltelékhez 1 bögre rizs, 10 dkg szójagranulátum, 4 evőkanál búzadara, só, egy közepes fej vöröshagyma, 3 cikk áttört fokhagyma.

Levéhez: deci olaj, 4 evőkanál liszt, őrölt paprika, két deci sűrített paradicsom, két liter víz, só, cukor.

 

Elkészítése: A paprikákat megmossuk, magházukat éles késsel kivájjuk. A rizst a szokásos módon megfőzzük. A szójagranulátumot vagy egy éjszakán át sós vízben áztatjuk, vagy sós vízben felforraljuk, és állni hagyjuk egy kis időre. Az elkészített rizst, a leszűrt és kinyomkodott szóját, az előzőleg apróravágott, olajon megdinsztelt vöröshagymát, a darát és fűszereket összedolgozzuk. Ha nem állna össze, egy kevés vizet adhatunk hozzá. A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból gombócokat formálunk.

Elkészítjük a levet úgy, hogy a liszt és olaj segítségével rántást készítünk, piros paprikát hintünk rá, feleresztjük vízzel és beletesszük a sűrített paradicsomot. Ízesítjük, miután felforrt, beletesszük a paprikákat és a gombócokat. Kb. 10 perc forrás után az étel kész.

 

Tökből készült cicege

 

Hozzávalók: tök, só, ételízesítő, majoránna, fokhagyma, liszt, pirospaprika (esetleg tojás), olaj a kisütéshez.

Egy kisebb tököt megtisztítunk, lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk. A kinyomkodott tököt összekeverjük annyi liszttel, hogy képlékeny legyen. A fenti fűszerekkel ízesítjük. Kanállal forró olajba szaggatjuk, és laposra nyomkodjuk a kanál domború felével. Addig sütjük, amíg meg nem pirul, ezután megfordítjuk. Amikor kész, kiszedjük, lecsöpögtetjük. Egészségesebb, ha kiolajozott tepsibe rakjuk a masszát, és sütőben sütjük. Itt is forgassuk meg egy lapát segítségével.

 

Rántott cukkíni

 

Gyenge, friss cukkínit használjunk, ami elérte az 5 cm átmérőt. A cukkínit megmossuk és kb. 4 mm széles karikákra vágjuk. Mindkét oldalt megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. A szokott módon panírozzuk, és forró olajban sütjük.

 

Vitamin-bomba-szendvics

 

Hozzávalók: Hamburger-zsemle, de vizes zsemle vagy két szelet kenyér is megfelel.

Margarin, szójahús (vagy burizer vagy fasírozott vagy, tükörtojás vagy más húspótló), sajt, saláta vagy kínai kel, majonéz paradicsom, ananászkarika.

 

A hamburger-zsemlét kettévágjuk, és mindkét oldalát megkenjük margarinnal. Az alsó felére rátesszük a húspótlékot, ezt meghintjük egy kis reszelt sajttal. A salátát apróra vágjuk, ráhintjük az előzőekre. Erre majonézt csurgatunk, majd 2-3 karika paradicsomot helyezünk rá, amit egy ananászkarikával koronázunk. Erre felhelyezzük a zsemlye felső részét. Alu- vagy zsugorfóliába csomagolva biztonságosan szállíthatjuk így tízóraira vagy kirándulásra is kitűnő.

 

Spagetti.

 

Összetörünk, és sós vízben kifőzünk fél kg. spagetti-tésztát, és kevés olajjal összekeverjük.

 

2-3 közepes vöröshagymát apróravágva megdinsztelünk kevés olajon. Pirospaprikát, paradicsomszószt teszünk hozzá. Rádarabolunk apróra-vágott paprikát és paradicsomot, puhára pároljuk. Aprórávágott konzerv-gombát keverünk bele és összesütjük. Ízesítjük majoránnával, őrölt köménnyel.

A tányérra spagettit teszünk, közepébe a fenti szószból teszünk, és reszelt sajttal megszórjuk.

 

Gabonapehely (Corn-flakes)

 

Többféle ízesítéssel és formában kapható. Igyekezzünk friss idénygyümölcsöt fogyasztani. Tejjel, gyümölcslével, öntettel önthetjük le. Az öntet úgy készül, hogy magtalan, vagy aprómagú befőttet vagy gyümölcsöt leturmixolunk.

Szórhatunk rá:

  • kókuszreszeléket
  • diót,
  • mogyorót
  • őrölt szezámmagot és lenmagot
  • egyéb magvakat, pl. mák, mix, stb.

 

Főtt müzli

 

Van gyárilag összeállított müzli, amiben különféle gabonapelyhek, magok és gyümölcsdarabkák vannak. Ezt egy kissé elő kell főzni. Annyi vízbe tegyük fel, hogy épp ellepje, és főzzük össze. Szükség esetén menet közben pótoljuk a vizet.

Gyümölccsel, öntettel, magokkal fogyaszthatjuk.

 

Kukoricakása

 

1 csésze kukoricadara, ¼ csésze kókuszreszelék, 4 csésze víz, 1 csipet só. A forró vízbe a kukoricadarát, a kókuszreszeléket és a sót gyors keverés mellett beleengedjük, s amíg megfő, keverjük. A főtt müzlihez hasonlóan ízesítjük és fogyasztjuk.

 

 

Köleskása

 

1 csésze köles, 3 csésze víz, 1 csipet só és egy csésze gyümölcs. Az összetevőket addig főzzük, amíg kását nem nyerünk.

 

Banános vajaskenyér

 

Barnakenyeret megkenünk margarinnal, és banánkarikákat rakunk rá.

 

 

 

 

Sült banán

 

Héjától megfosztott banánt keresztben kettévágjuk. Palacsintatésztában megforgatjuk és forró olajban gyorsan kisütjük. Öntettel (lásd gabonapehelynél leírtak alapján) vagy növényi tejszínnel tálaljuk. FINCSI!!! Banán helyett almát és körtét is használhatunk.

 

Tojáspástétom (nagy adag!)

 

10 db tojás, 1 kk. só, 2 kanál mustár, 25 dkg margarin. A tojást majdnem keményre főzzük, meghámozzuk, leöblítjük. Egy tálban villával összetörjük. Lehet krumplitörővel is. A hozzávalókkal összedolgozzuk. Ízlés szerint ízesíthetjük még. Egy kicsit pihentetjük a hűtőben. Kenyérre kenve zöldségekkel fogyaszthatjuk.

 

Fokhagymás pástétom

 

3-4 cikk fokhagyma, 1kk só, 3 kk. piros paprika, piros arany, 25 dkg margarin, majoránna, őrölt kömény. A fokhagymát áttörjük és az összetevőket jól összedolgozzuk. Ízlés szerint ízesítjük. Hűtőben pihentetjük. Kenyérre kenve zöldségekkel fogyasztjuk.

 

Gyümölcssaláta

 

3-4 db almát tisztíts meg és vágd apró kockákra. Egy banánt, két narancsot szintén szeletelj fel. Egy marék dióbelet vágj durvára. Egy evőkanál mazsolát áztass vízbe. (Más gyümölcsöt is használhatsz) Az összedarabolt gyümölcsöt a megmosott mazsolával, dióval keverd össze, csurgass rá egy evőkanál mézet és egy fél citrom levét. Fél órás „pihentetés” után már fogyasztható is.

 

Zöldség saláta

 

Két sárgahúsú paprika, egy nagy fej vöröshagyma, három paradicsom, egy csomag retek. A megtisztított hozzávalókat apróra vágod és összekevered. Egy kk. sóval, fél citrom levével és egy evőkanál olajjal ízesíted. Kevés állás után fogyasztható. Nagyon finom.

 

„Kacsazsír”

 

3 egész tojást egy evőkanál vegetával jól felversz, és kevés olajon állandóan kevergetve világosbarnára sütsz. Ráteszel 25 dkg Rama margarint, és addig sütöd, amíg a margarin teljesen fel nem olvad. Hideg helyre teszed. Ha kihűlt, graham kenyérre kenve, retekkel vagy paprikával nagyon finom.

 

Lencsepástétom

 

Egy bögre lencsét megtisztítasz, megmosol és egy fej darabokra vágott vöröshagymával és sóval kevés vízben puhára főzöl. Összeturmixolod és ha kihűlt, 25 dkg margarinnal kikevered. Azonnal fogyasztható.

 

Sárgaborsó pástétom

 

Két deci sárgaborsót megmosol és sós vízben puhára főzöl. Egy nagy fej vöröshagymát olajon megdinsztelsz, teszel hozzá egy kk. piros paprikát, egy kk. őrölt köményt és egy kk. majorannát. A főtt borsót és a hagymát összeturmixolod. Tehetsz bele 10 dkg margarint is, de anélkül is finom. Azonnal fogyasztható.