Krémleves, mártás, vegyes tál

2014.02.05 09:53

Sütőtök krémleves

 1/3 rész darabolt krumplit 2/3 rész darabolt sütőtökkel, 1 fej vöröshagymával, 1-2 babérlevéllel, pici sóval kevés vízben puhára főzünk.

Kivesszük a babérlevelet és egy kis növényi tejszínnel vagy tejföllel (liszt nélkül) össze turmixoljuk.

Pirított tökmaggal vagy pirított napraforgómaggal megszórva tálaljuk.

 

Kapormártás

 

2 evőkanál lisztet szárazom megpirítok, vízzel, szója tejjel vagy tehéntejjel felengedem, simára keverem. Sok friss kaprot (esetleg fagyasztottat) apróra vágok és tejföllel besűrítem.

 

Rakott sült vegyes tál

 

1 bögre rizst elkészítek (megpirítom, két bögre vízzel felengedem, kevés só).

¼ kg száraztésztát bő sós vízben kifőzök.

Mindenféle zöldséget, ami található, kevés vízben megpárolom. (Lehet mexikói zöldségkeverék, vagy sárgarépa, krumpli, zöldség, zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, bimbóskel…) Hagymát dinsztelek kevés vizes olajon, és a megpárolt zöldséget leszűröm és ráteszem.

A tepsibe teszek egy réteg kifőtt tésztát, rá a párolt zöldséget, erre a rizst.

A tetejére vagy: egy pohár tejfölben egy evőkanál lisztet elkeverek, kis tejjel felengedet és ráteszem, tetejére sajt-szeleteket

Vagy 1 bögre natúr napraforgómagot két evőkanál olajjal, 1 kk. sóval és citromlével 1 deci vízzel simára turmixolok – és ezt teszem a tetejére – és pirosra sütöm.

 

Rakott paprika

 

Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak nem zöldséget párolok, hanem hagymán paprikát és paradicsomot, és ezt teszem a két réteg közé. Tetejére tejfölt teszek és átsütöm