Legkedvesebb receptjeim

2014.02.05 09:43

Pogácsák

 

 

Szezámmagos stangli

Fél kg teljes kiőrlési búzaliszt, 2-3 dkg élesztő, tengeri só, 3-4 evőkanál pirított, durvára darált szezámmag, 1-2 csésze hidegen sajtolt olaj, víz. Az élesztőt kevés liszttel és vízzel elkeverve felfuttatjuk, közben a lisztet az olajjal jól összedolgozzuk, bedörzsöljük. Hozzáadjuk a sót, a szezámmagot végül az élesztőt és annyi vizet, hogy képlékeny tésztát kapjunk. A tésztát jó simává dolgozzuk, majd pihenni hagyjuk egy fél óráig. Ezután kinyújtjuk, és stanglikat szaggatunk belőle. Tepsibe rakva hagyjuk egy kicsit még kelni, majd forró sütőben kisütjük.

 

 

Szójababos pogácsa

40 dkg főtt szójabab, 2 dkg só, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, borsikafű, 2 db tojás, 40 dkg margarin, 80 dkg liszt, 20 dkg szójaliszt. A puhára főzött szójababot leszűrjük, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a só, borsikafű, élesztő, tojás, tejföl, margarin keverékével. Összegyúrjuk, és kb. fél órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a szójaliszttel elkevert búzalisztet. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 4 cm vastagságra, késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, minden pogácsa közepébe 1-1 szem főtt szójababot nyomunk. Tojással bekenjük, és 180 C° sütőben 25 percig sütjük.

 

 

Kukoricás pogácsa

50 dkg főtt burgonya, 50 dkg kukoricaliszt, 15 dkg olaj, 2 db tojás, 3 dkg só, 4 dkg  élesztő, 5 dl tejföl, fél dl tej, A főtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és összkeverjük a kukoricaliszttel. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk és hozzáadjuk a kukoricalisztes burgonyához. A sót, 1 db tojást, az olajat és a tejfelt szintén hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk, majd 1 órát pihentetjük. Háromszor egymás után hajtogatjuk, mint a vajas tésztát, utána lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel bevagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlapra helyezzük /nem sűrűn/ és ismét hagyjuk 1 órán át pihenni. Tetejét felvert tojással megkenjük, és középmeleg sütőben sütjük.

 

 

Sajtos rúd

30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg darált dió, 14 dkg vaj, 14 dkg ementáli sajt, 2 tojás /vagy 1 tojás és 1 evőkanál szójaliszt/, 1 teáskanál kapor, tengeri só, 1 teáskanál édeskömény, fél teáskanál őrölt koriander, fél csomag sütőpor. A kukoricalisztet a sütőporral összeszitáljuk, vajjal eldolgozzuk, hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot, tojást, fűszereket és a diót, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Két órán át hidegen pihentetjük, sodrófával nem túl vékonyra nyújtjuk. Tojással kenjük be, rudacskákra vágjuk, köménymaggal meghintjük és 200 C fokon 10-15 percig sütjük.

 

 

Barnarizs pogácsa

3 csésze barna rizs, 7 csésze víz, tengeri só, ecetes víz A barnarizst alaposan megmossuk, majd legalább 1 órát ázni hagyjuk. Este is bekészíthetjük, de akkor már másnap reggel főzzük meg, majd még melegen krumplinyomóval vagy kézzel morzsoljuk szét a rízsszemeket és jól gyúrjuk össze, hogy ragadós masszát kapjunk. Enyhén ecetes vízbe mártott kézzel gombócokat formálunk belőle, közepébe egy kocka savanyú uborkát teszünk, majd újra gombóccá formálva lapos, fasírt alakú pogácsákat készítünk úgy, hogy jól összenyomjuk a rizsszemeket. Forró szezámmag-olajban aranysárgára sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk. Kitűnő csemege hosszú utazáshoz.

 

 

Kölespogácsa

1 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 reszelt sárgarépa, fél fej reszelt zeller, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabpehely, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű, szerecsendió, 4-5 csésze főtt köles. A kihűlt kölest összekeverjük az előzőleg olajon megpirított zöldségekkel, annyi búzaliszttel vagy zabpehellyel, hogy puha tésztát kapjunk. Fűszerezzük ízlés szerint, majd formáljunk belőle pogácsákat, és olajban süssük ki.

 

 

Finom graham pogácsa

25 dkg fehérliszt, 25 dkg grahamliszt, 25 dkg túró, 25 dkg Ráma margarin. 1 egész tojás, ízlés szerint só, szükséges mennyiségben tejföl. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és kevés ideig pihentetjük. Kétszer kinyújtjuk, majd megkenjük a felvert tojással, szezámmaggal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Szójapelyhes pogácsa

15 dkg szójapehely, 1 kg liszt, 5 dl tej, 6 dkg Ráma margarin, 1,5 dkg só, 1 dkg élesztő, 1 db tojás, 2 dkg cukor. A tejet felforraljuk a margarinnal, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a szójapelyhet, felforraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Langyos tejjel, kevés cukorral, liszttel, élesztővel kovászt készítünk. A leforrázott szójapehelyhez adjuk a lisztet, sót és a megkelt kovászt, összegyúrjuk. Kb. fél órán át pihentetjük a tésztát. Pihentetés után kinyújtjuk és kiszúrjuk, tojással bekenjük, közepesen forró sütőben kisütjük. Készíthetjük úgy is, hogy kevés pirított hagymát keverünk a tésztába.

 

 

 

Hajdinából készült ételek

 

Hajdinás palacsinta

1/4 l tej, 2 db tojás, 2 evőkanál porcukor, 1/4 l hajdinaliszt, 1/4 l búzaliszt, ízlés szerint só. Kevés tejben a tojást, a porcukrot, a sót összekeverjük a hajdina és a búzaliszt keverékével. Jól összedolgozzuk, ezután annyi tejet - lehet szódavizet is - adunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Jól elkeverjük. A kapott mennyiségből kb. 20-24 palacsintát süthetünk. A hajdinás palacsinta kicsit vastagabb, mint a búzalisztből sütött palacsinta. A palacsintát ízlés szerint tölthetjük lekvárral, vagy túróval, cukros dióval stb.           

 

Hajdinás fánk

Fél kg hajdinaliszt, 2 dkg élesztő, 2 db kockacukor, 4 dl tej, 1 kk. só, 6 dkg vaj, 3 db tojás, 3 kanál porcukor, kevés reszelt citromhéj, kis darab vanília. A hajdinalisztet meleg helyre tesszük, az élesztőt 1 kanál hajdinaliszttel, 2 kockacukorral édesített kevés langyos tejben elkeverjük. A másik edénybe a többi tejet, kis darab vaníliát, kevés reszelt citromhéját, a sót, a felolvasztott vajat, a tojássárgáját, és a habját, a porcukrot, a megkelt kovásszal együtt a lisztbe keverjük. Fakanállal addig verjük, míg a tészta hólyagossá válik. A tésztát meleg helyre tesszük, letakarjuk, kelni hagyjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és forró olajban kisütjük. Ha kisült ízlés szerint édesítve tálaljuk.

 

 

Hajdina-omlett

30 dkg sűrű, főtt hajdinakása, 40 dkg búzaliszt, 3 tojás, reszelt citromhéj, vagy narancshéj, 4 dkg méz, 6 dkg napraforgóolaj. A tojássárgákat a kásával, a hajdinalisztet a felvert tojásfehérjével simára keverjük. Összekeverjük, és serpenyőben világosbarnára sütjük. Gyümölcslekvárt vagy krémtúrót adhatunk hozzá.   

 

Hajdinakeksz

2 csésze hajdina, 2 evőkanál méz, 1/4 csésze napraforgóolaj, 2/3-3/4 csésze tej. A lisztet összekeverjük a mézzel, hozzáadjuk az olajat, és durvára morzsoljuk a tésztát. Hozzáöntjük a tejet, és simává dolgozzuk a belisztezett gyúródeszkán. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és kockára vágjuk. Forró sütőben kb. 12-15 percig sütjük.

 

Hajdinalisztből piskótatekercs

8 db tojás, 8 kanál porcukor, 8 kávéskanál hajdinaliszt. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a tojásfehérje kemény habját és a hajdinalisztet. A tepsit vajjal kikenjük, liszttel megszórjuk, beleöntjük a masszát, elsimítjuk egyformára, és meleg sütőben sütjük. Ha megsült, kivesszük, porcukorral meghintett szalvétára borítjuk, és a szalvétával együtt felsodorjuk. Kihűlés után a tésztát szétnyitjuk, ízlés szerint lekvárral, vagy krémmel töltjük. 

 

 

Párolt hajdina

5 dkg hajdina, 1 dl olaj, kevés só. A hántolt hajdinát olajban aranysárgára pirítjuk, ízlés szerint kevés apróra vágott hagymát is tehetünk hozzá. Meleg zöldséglével vagy vízzel feleresztjük, hozzáadunk kevés sót, petrezselyemzöldjét, egy kevés borsikafűvet és fedő alatt puhára pároljuk. Forró vízbe mártott merőkanállal rakjuk tálra köreteként.

 

 

Hajdinatorta

15 dkg hajdinaliszt, 15 dkg vaj, 20 dkg darált mandula, 20 dkg méz vagy árpamaláta, 3 tojás, 1 evőkanál szójaliszt, 1 teáskanál sütőpor.  A szójalisztet 3 evőkanál vízben elkeverjük és 2 órán át állni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgáját, a mézet, a szójalisztet, a mandulát, a sütőporral összeszitált lisztet és végül a habbá vert tojásfehérjét. Jól összedolgozzuk, majd kiolajozott és liszttel meghintett formába téve 200 C fokon 45 percen át sütjük. Kihűlés után földimogyorókrémmel töltjük meg és tejszínhabbal, földimogyoró szemekkel díszítjük. 

 

 

Ételek gabonából

 

Búza-pizza

2 dkg élesztő, 1 1/4 csésze meleg víz, fél teáskanál só, 1 evőkanál olaj, 3 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt. 1 evőkanál olívaolaj. A töltelékhez: 3-4 nagyobb, kockára vágott paradicsom, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 2-3 evőkanál paradicsompüré, fél teáskanál szurokfű vagy más pizzafűszer (bazsalikom, rozmaring, szurokfű, kakukkfű, borsikafű, hagyma, fokhagyma, keverékfűszer), reszelt sajt, gomba, olívabogyó, stb. Vízzel és egy kis liszttel futtassuk fel az élesztőt és adjuk a megsózott és olajjal bedörzsölt liszthez. (Vigyázzunk, hogy ne keljen túl az élesztő!) Tésztává gyúrjuk és nedves ruhával lefedve 15 percig állni hagyjuk, majd újra kezdjük el gyúrni, addig míg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Ezután meleg helyre félrerakva kelni hagyjuk. Amikor a tészta térfogata a kétszeresére nő, kézzel kinyújtjuk, majd beolajozott kerek pizzasütő formába szabjuk.

A tölteléket a pizzatésztára tesszük, tetejét reszelt sajttal, gombával, olívabogyóval, ringlivel ízesíthetjük és 20 perc alatt 220 C fokon sütjük.      

 

Pizza alaptészta

30 dkg búzaliszt, 10 dkg szójaliszt (durva őrlésű), 3 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 10 dkg margarin, 1 db tojás. Az átszitált liszt közepébe lyukat formálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos tejjel kovászt készítünk, hagyjuk kelni. Ezután a langyosított margarint, sót, tojást hozzáadjuk és összedolgozzuk. 20-25 percig pihentetjük, majd 10 db zsemlenagyságú cipót készítünk, ezeket kézzel kerek lapokra formázzuk. Különféle ragukkal megkenve forró sütőben készre sütjük.

 

 

Köret 

Főtt búza 2 csésze búza, 6-8 csésze víz, só.

Előző este áztassuk be a búzát, majd másnap 6-8 csésze vízzel felöntve kuktában főzzük puhára egy-másfél óra hosszat. Lehet ennél kevesebb ideig is főzni, ha szeretjük a rágósabb szemeket. Akkor a legkellemesebb az eledel, ha a búzaszemek felrepednek és az egész búza pépes, főzelékszerű lesz. Felhasználhatjuk turmixolva sűrítésre vagy szemes formában levesbetétként, de különböző szószok alapja is lehet.                

 

Búza sütemény

2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál sütőpor, fél kk. só, 4 evőkanál olaj, kb. 3/4 csésze tej. A száraz nyersanyaghoz hozzáöntjük az olajjal elkevert tejet. Gyúrjuk jól össze, ha száraz, adjunk hozzá több tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Kiolajozott kis formába öntve 200 C fokon 20 percig sütjük.  

 

 

Búzakeksz

10 dkg vaj, 2-3 evőkanál méz, csipet só, 2 fél csésze teljes kiőrlésű búzaliszt. A vajat, a mézet és a sót dolgozzuk jól össze, majd adjuk hozzá a lisztet. Alapos keverés után a kapott tésztát néhány órára tegyük hűtőszekrénybe. Vékonyra kinyújtva szaggassuk ki, majd olajozott sütőlapra téve (kb. 170 C fokon) forró sütőben 10-12 percig süssük, míg aranysárga nem lesz.

 

 

Zabpehely gombóc

30 dkg zabpehely, 7,5 dkg rozspehely, 7,5 dkg búzapehely, 7,5 dkg árpapehely, 10 dkg frissen tört dió  (mogyoró vagy mandula), 5 dkg mazsola, méz, 1 l tej, 10 dkg kókuszreszelék, 50 db papír mignon tálca. A pelyheket, a megdarált diót, a mazsolát és a mézet meleg tejjel összekeverjük, és állni hagyjuk. A tejet a pelyhek mind felszívják, így formázhatjuk apró gömbökké. Ezeket a gömböket kókuszreszelékben megforgatjuk, a mignon- tálcákra helyezzük.      

 

Zabtészta

1 csésze zabpehely, 1 csésze tej, 1 tojás, fél csésze méz, 1 csésze búzaliszt, fél kávéskanál tengeri só, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 csésze felolvasztott vaj. Áztassuk be 1 órára a zabpelyhet a tejbe, majd adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a sütőport, a sót, a mézet és jól dolgozzuk össze. Végül öntsük hozzá a felolvasztott vajat. Kis sütőformákba adagoljuk a tésztát és 200 C fokos sütőben süssük kb. 15-20 percig.

 

Négyféle gabonából készült keksz

20 dkg hajdinaliszt, 20 dkg rizsliszt, 10 dkg kölesliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 25 dkg darált dió vagy mogyoró, 20 dkg vaj, 15 dkg méz vagy árpamaláta, 4 evőkanál tejföl, ánizs vagy édeskömény ízlés szerint Az előzőleg összekevert liszteket a vajjal jól eldogozzuk s a többi nyersanyagot hozzáadva sima tésztává dagasztjuk. fél órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk, kerek kekszeket szaggatunk belőle, és 200 C fokon kb. 10 percig sütjük. A kekszeket nugátkrémmel töltjük.

 

Tökmagos keksz

10 dkg búzaliszt, 10 dkg hajdinaliszt, 5 dkg kölesliszt, 20 dkg virágméz, 10 dkg aprított tökmag, 5 dkg szójaliszt, 2 késhegynyi sütőpor, 8 dkg vaj, 1 tojásfehérje a kenéshez. A lisztet és a többi hozzávalót kevés vízzel tésztává gyúrjuk és legalább egy órán át a hűtőszekrényben hűtjük. A hideg tésztát kinyújtjuk, és kockára vágjuk, majd tojásfehérjével megkenjük. A kis szeleteket tepsibe helyezzük és 200 C-os sütőben kb. 8-10 percig sütjük.

 

Kukoricafánk

35 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál búzaliszt, 2 dkg élesztő, fél csésze tej vagy szódavíz, méz, ízlés szerint, só, olaj, A tejben mézzel és liszttel felfuttatott élesztőt a kukoricaliszthez keverjük. Annyi tejet vagy szódavizet adunk hozzá, hogy fánk sűrűségű tésztát nyerjünk Ízlés szerint megsózzuk, a jól felvert tésztát meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A beolajozott tükörtojássütőbe egy evőkanálnyi tésztát teszünk, és szép pirosra sütjük mindkét felét. Tetejét lekvárral ízesítjük.     

 

Kukoricatekercs

1 fél liter víz, 1 kg szitált kukoricaliszt, 1-2 evőkanál olaj, lekvár, darált dió, mák, vagy mandula. A forrásban lévő vízbe belefőzzük a kukoricalisztet, úgy, hogy a liszt a fazék középén kúpalakban, egy tömegben legyen. Lassú tűzőn 3/4 óráig főzzük, keverés nélkül. Evőkanálkor a tűzről levéve fakanállal alaposan összekeverjük, s közben a fakanalat egy kis forró vízbe mártogatjuk. Visszatesszük a tűzre, néhány pillanat múlva a kása felpúposodik. Evőkanálkor egy nedves konyharuhára borítjuk, egyenletesre simítjuk el, kevés olajjal öntözzük meg, kenjük meg lekvárral, és darált dióval, mákkal vagy mandulával szórjuk meg. A ruha segítségével összetekerjük és azonnal tálaljuk. Melegen a legjobb, de hidegen is fogyasztható. Kikent kuglóf-formába is tehető, de akkor idénygyümölcsöt, lekvárt, diót stb. keverjünk bele.          

 

Prósza

50 dkg kukoricaliszt, 3 dkg só, 15 dkg porcukor, 10 dkg olaj, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaníliás cukor. Kukoricalisztből, sóból, 5 dkg olajból tejjel sűrű palacsintatésztát keverünk. Kevés tejben feloldott élesztővel elkeverjük és vastagon olajozott tepsiben, fedő alatt kb. 1 órát kelesztjük. Sütőben lassan sütjük. Felszeletelés után vaníliás cukorral megszórjuk.

 

 

Kukoricás keksz 

70 dkg kukoricaliszt, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 dkg sütőpor, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dl tej, 5 dkg olaj. A tojásokat, vajat, cukrot, sütőport, vaníliáscukrot habosra keverjük. Kukoricaliszttel és a tejjel összegyúrjuk, két órát pihentetjük. Húsdarálóra szerelt formán átdaráljuk, és olajozott sütőlapra téve rózsaszínűre sütjük.      

 

Diós cipó

1/3 csésze víz, 1 közepes apróra vágott hagyma, 0,5 csésze darált dió, 1 kk. ételízesítő, 1,5 kk. só, 2,5 csésze apróra vágott zellerszár, 0,5 csésze durvára vágott dió, 2-2,5 csésze szójatej, 1 mokkáskanál zsálya, 3 csésze kenyérmorzsa.

Kevés vízzel, kis olajjal pároljuk meg a zellert és a hagymát, majd keverjük össze az alkotórészeket, lassú tűznél kb.1 óra hosszat cipó formájában süssük meg.     

 

Laura keksz

6 evőkanál olaj, 0,5 kk. só, 2/3 csésze méz, 1 kk. vanília, 1,5 csésze durvára őrölt zabliszt, 0,5 csésze  granola (pirított zappehely) Jól összekeverni, kiolajozott tepsiben 15-20 percig sütni.         

 

Ananászos sütemény

 fél csésze olaj, (vagy fele olaj, fele víz,) 1,2 csésze méz, 1 kk. vanília, fél csésze préselt ananász, vagy sűrű almaszósz, 1 csésze finom búzaliszt, 1 kk. só, 3/4 csésze zabliszt, fél csésze búzacsira, fél csésze kókuszreszelék, 3/4 csésze apró csokidrazsé. Jól keverjük össze, tegyük tepsibe, simítsuk el, süssük aranysárgára.     

 

Tündér mese

3/4 csésze méz, 2 csésze grahamliszt, 2/3 csésze durvára őrölt dió, fél csésze szentjánoskenyér por (carob) vagy kakaópor, 1 dl olaj, 1,5 kk. koffeinmentes kávépor. 1 kk. só, 1 kk. vanília, 2/3 csésze víz. Az egészet jól összedolgozni, olajozott tepsibe tenni, és 30-35 percig sütni, amíg az egész jól átsül.

 

 

Almás szójagranulátumos pite

1kg reszelt alma, fél csésze beáztatott szójagranulátum, fél kg zabpehely, 1 csésze olaj, 1 csésze főtt kukoricadara, 1 csésze dió, méz, ízlés szerint, fahéj, 1 citrom reszelt héja, só vanília-őrlemény. A zabpelyhet jól bedörzsöljük az olajjal, és összekeverjük a többi nyersanyaggal. A tészta puhaságát főtt dara hozzáadásával szabályozhatjuk. Kiolajozott lapos tepsibe nyomkodva az egész masszát elsimítjuk, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.         

 

 

Földimogyoró-narancskrém

15 dkg földimogyoró, 3 db datolya, fél narancs leve, 1 késhegynyi őrölt ánizs.

A földimogyorót és a datolyát húsdarálón kétszer ledaráljuk, vagy hús-pépesítő géppel sima krémet készítünk hozzáadva a többi nyersanyagot is.

 

Nugátkrém

20 dkg darált mogyoró, 8 dkg méz, 3 evőkanál cikóriakávé, 2 teáskanál kakaópor, fél teáskanál fahéj, fél teáskanál őrölt vanília, kb. 2 evőkanál víz. A felsorolt nyersanyagokat jól keverjük össze, majd töltsük meg a kekszeket.

 

Teasütemény

20 dkg kölesliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 15 dkg darált dió, 13 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg méz vagy árpamaláta, 15 dkg mazsola, fél csésze tej, fél csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 citrom leve. A vajat habosra verjük, fokozatosan adjuk hozzá a mézet, a tojássárgáját, a diót, a mazsolát, a sütőporral elkevert lisztet, a citrom levét és végül a tojáshabot. Tegyük kiolajozott tepsibe és 200 C fokon kb. 50 percen át süssük.                      

 

Tökkel kevert prósza

Fél kg kukoricaliszt, fél kg reszelt tök, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál vaj, citromhéj reszelve, 1 tojás, mák, mandula, dió. Ezt a tésztát este kezdjük el készíteni. A tálba tesszük a kukoricalisztet, amit forró, enyhén sós vízzel leforrázunk. Az élesztőt és a reszelt parázstököt belekeverjük a leforrázott lisztbe, hozzáadunk még 1 evőkanál mézet, 4 evőkanál vajat, citromhéjat és 1 tojássárgáját. Az egész masszát jól összedolgozzuk. Reggelig kelni hagyjuk.

Másnap belekeverjük a felvert habot, kiolajozott tepsibe öntjük, a tetejét egész mákkal, törött mandulával, dióval hintjük meg. Szép pirosra sütjük. Ugyanígy lehet főtt, szitán áttört gesztenyével keverni.           

 

Aszaltszilva-püré

Másfél csésze aszalt szilva, 3 csésze víz. Az aszalt szilvát egy éjszakára beáztatjuk, másnap adjunk hozzá annyi vizet, hogy a szilvát ellepje, és 10 percig főzzük. Ha kész kimagozzuk, és egy kis vízzel turmixoljuk. A felfújtra öntve tálaljuk.                                 

 

Édes-savanyú szósz

1 vöröshagyma (vékonyra szelve) fél sárgarépa (apróra vágva), 1 zöldpaprika (apróra vágva), 1 evőkanál olaj, 1 csésze víz, 2 evőkanál szójaszósz, 4 teáskanál almaecet, sűrítőként a barnarizs kifőtt leve vagy 2 evőkanál búzakeményítő vízben feloldva. Forrósítsuk fel az olajat, és 5 percig pároljuk a zöldségeket. Öntsük fel vízzel, szójaszósszal, adjunk hozzá ecetet és mézet, majd forraljuk fel, és 5 percig kis lángon főzzük. Adjuk hozzá a vízben előre feloldott búzakeményítőt, és főzzük tovább pár percig. Rizskrokettel is tálalhatjuk.           

 

Köles puding

2 dl köles, 10 dkg mazsola, 1 dl szezámmag, 2 dl zabpehely, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs vagy befőtt, 1 l tej, 2 evőkanál méz, margarin a tál kikenéséhez, kevés zsemlemorzsa. A tűzálló tálat kikenjük a margarinnal, és a zsemlemorzsával megszórjuk. A 2 dl kölest megmossuk, összekeverjük a szezámmaggal, zabpehellyel, aszalt gyümölccsel vagy befőttel, kókuszreszelékkel. A tálba öntjük. Az 1 l tejet felforraljuk, majd feloldjuk benne a 2 evőkanál mézet és ráöntjük a köles keverékre. Fedetlenül hagyjuk a sütőben, míg felforr, alufóliával lefedve még kb. 10 percig takaréklángon sütjük. A lángot elzárva a lefedett pudingot a sütőben hagyjuk, így minden tejet felszív. Tetejét gyümölccsel díszíthetjük. Tortalapáttal cikkekre vágva kiemelhető.      

 

Banán fagylalt

2 db érett banán, 2-3 jégkocka. A banánt darabolva lefagyasztjuk, majd turmixoljuk. Mazsolával, dióval, mandulával ízesíthető.                              

 

Kuktában főtt barnarizs

1 csésze barnarizs, 1 fél csésze víz, negyed-fél teáskanál só. Kuktában kevesebb víz is elég a  rizsfőzéshez, amit az intenzív gőzkiáramlástól számítva 35-45 percig főzünk. Vegyük le a lángról, hagyjuk állni 10 percet, s csak ezután nyissuk ki a kuktát. A rizst keverjük össze és tálaljuk.        

 

Rozsos ropogós

1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, fél csésze aprított mogyoró, vagy dió víz, só. A hozzávalókat nem túl kémény, se nem túl lágy tésztává gyúrjuk. Sodrófával kinyújtjuk, és kockára vágjuk. A tetejét aprított mogyoróval szórjuk meg. Sütőtálcára rakjuk és 180 C fokon sütőben megsütjük. Finom, ízletes, de jó fogak kellenek hozzá.                      

 

Rozskása gyümölcslével (észt recept)

1 liter víz, 1 csésze almaszörp, 4-6 evőkanál méz, 1 fél csésze rozsliszt. Forraljuk fel a vizet és adjuk hozzá az almaszörpöt, a mézet, a rozslisztet. Kis lángon főzzük 20-25 percig, majd hagyjuk kihűlni. Darált dióval és tejjel leöntve tálaljuk.         

 

Rozsos palacsinta

1 1/4 csésze rozsliszt, 2 tojás, só, szódavíz. Keverjük össze a palacsinta tésztáját, és teflonserpenyőben süssük ki a palacsintákat. Ízesíthetjük lekvárral, fahéjjal, de sósan is finom.

 

Rizslinzer

15 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt, 15 dkg hajdinaliszt, 25 dkg darált dió vagy mogyoró, 12 dkg vaj, 2 db tojás, 25 dkg méz vagy árpamaláta, 6 evőkanál tej, 1 teáskanál fahéj, 1  késhegynyi szegfűszeg. A lisztet a sütőporral elkeverjük, vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi nyersanyagot. Sima tésztává gyúrjuk, és félórát pihenni hagyjuk. A tészta több mint felét nyújtjuk, és tepsibe fektetjük, úgy, hogy a tészta az alacsony tepsi falára feküdjön. Tetejére lekvárt teszünk és a maradék tésztából rácsot készítünk a befedésre. Tojássárgájával megkenjük és 200 C fokon sütőben 25 percen át sütjük.                         

 

Lekváros lepény

10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg darabos dió, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg barackíz, 2 dkg szódabikarbóna. A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a szódabikarbónát és a kukoricalisztet, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjével elkeverjük. Kiolajozott tepsibe öntve tetejét darabos dióval megszórjuk, és középmeleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, egyforma kockákra vágjuk, és porcukorral megszórjuk.               

 

Teasütemény

1 csésze áttört banán vagy reszelt alma, 1,5 csésze zabpehely, 0,5 csésze mazsola, 1/4 csésze darált dió. Olajozott kanállal formáljunk labdákat és olajozott tepsiben kb. 25 percig süssük, míg jól átsül.     

 

Krém pudingnak, vagy süteménybe

1 csésze szója besamel, 1 csésze forró víz, 1/4 csésze darált dió, 3 evőkanál kukorica- keményítő, 1/4 csésze méz, 0,5 kk. só, 1/4 csésze kakaópor, 1 evőkanál vanília, 2 evőkanál kókuszreszelék. Az egészet jól turmixoljuk össze és hűtsük le.       

 

Kalács

20 dkg kukoricaliszt, 20 dkg rizsliszt, 2 db tojássárgája, 8 dkg cukor, 4 dkg margarin, 0,4  dkg só, 1,6 dkg élesztő, 2 dl tej. Egy kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt. Kukoricalisztet, rizslisztet, margarint, sót 2 tojás sárgáját és a tejben feloldott élesztőt, langyos tejjel tésztává gyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd vajazott formába téve meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben egy órán át sütjük.          

 

Kuglóf

16 dkg kukoricaliszt, 24 dkg rizsliszt, 4 db tojássárgája, 8 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 0,4 dkg só, 1,6 dkg élesztő, 0,25 l tej, citromhéj.24 dkg rizslisztet leforrázunk, a tej felével jól összekeverjük és  ha lehűl, elkeverjük benne az élesztőt, cukrot, a tojás sárgáját, a margarint, a sót, reszelt citromhéját, kukoricalisztet, és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk. A kuglóf formát margarinnal jól kikenjük, beleöntjük a tésztát, és kb. 30 percig kelesztjük. Előre melegített sütőben lassan, kb. 50-60 percig sütjük.  

 

Teasütemény

40 dkg rizsliszt, 2 db tojássárgája, 5 dkg cukor, 8 dkg margarin, 1 dkg vaníliacukor, 2 dl tej, 0,5 sütőpor, késhegynyi só, fél citrom ,és reszelt héja. A margarint a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliacukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citrom héját, a tojássárgáját, majd a tejet és összegyúrjuk. Félóra hosszat pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és különböző alakú formákkal kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással, és aranysárgára sütjük.                        

 

Papagáj szelet

30 dkg cukor, 25 dkg margarin, 15 dkg búzaliszt, 15 dkg hajdinaliszt, 2 dl tejföl, fél csomag sütőpor, 4 db tojás, 3 tasak pudingpor. A tojássárgáját, a cukrot, a margarint habosra keverjük, majd a tejfölt összedolgozzuk a búza- és a hajdinaliszttel, a sütőporral a felvert tojásfehérjével A kapott kevert tésztát három része osztjuk, minden részbe más-más színű pudingport keverünk. A tepsibe a színeket váltva tesszük, a tésztát lassú tűzőn sütjük.          

 

Szójás linzer alaptészta

40 dkg búzaliszt, 20 dkg szójaliszt, 40 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj. Az átszitált liszteket porcukorral, reszelt citromhéjjal, margarinnal jól összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Hűtőben rövid ideig pihentetjük. Ezután a felhasználáshoz  szükséges módon vékonyra nyújtjuk és forró sütőben 20 percig sütjük.      

 

Szójás palacsinta alaptészta

15 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt (zsírtalan, finomőrlésű), 1 dkg só, fél l szódavíz, fél dl étolaj, 2 db tojás. Az átszitált liszteket szódavízzel, sóval, olajjal és a tojásokkal simára keverjük. 15-20 perc pihentetés után palacsintasütőben vékony lapokat sütünk belőle. Csak az első palacsintánál kell pici olajat tenni a sütőbe. Felhasználható édes és sós palacsinták készítésére.

 

Palacsinta (Tojás nélkül)  

1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csésze BL-80-as  kenyérliszt, só. A hozzávalókat turmixoljuk vízzel és teflonsütőben süssünk belőle palacsintákat. Ez a palacsintatészta azoknak ajánlható, akik most térnek át a rostosabb táplálkozásra.

 

Lencsehurka

50 dkg   lencse, 25 dkg rizs, 3 nagy fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, őrölt kömény, borsikafű, só, piros paprika, olaj, víz. A lencsét a fűszerekkel, sóval, kis hagymával kevés vízben megfőzzük. Külön megfőzzük a rizst is.  A hagymát apróra vágva vizes olajon megpároljuk. A lencsét, a rizst és a hagymát jól összekeverjük. Szükség esetén még sót, majoránnát tehetünk bele. Olajozott tepsibe öntjük, elterítjük, megsütjük. Burgonyával és savanyúsággal fogyasztjuk.   

 

Finom hurka

A hurka elkészítésénél mindig fele annyi szójagranulátumot használjunk fel, mint a rizs súlya. Fél kg rizs, 0,25 kg szója, olaj, borsikafű, szegfűszeg, pici szerecsendió. A rizst hideg vízben tegyük fel főni. A forrástól számítva egy percig főzzük. Lefedve hagyjuk a főzőlében kihűlni. A főzőlébe tegyünk kicsi sót. A szójagranulátumot előzőleg áztassuk be, és egy kicsit forgassuk át forró olajban. Összekeverjük a rizzsel és a fűszerekkel. Mikor már kellemes íze van, akkor vizes celofánba tekerjük. Rövid ideig kell sütni. 

 

Tejföl. Vegetáriánus tejföl 

1 csésze víz, 1 csésze nyers napraforgó mag, 1 kávéskanál só, 1 kis fej vörös hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/3 csésze citromlé. Turmixoljuk a hozzávalókat krémszerűre. Kiad két csészényi tejfölt.

 

Szójatepertő

1 csomag szójakocka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 nagy vöröshagyma, 1 evőkanál szójaszósz, majoránna, grill fűszerkeverék, ételízesitő, őrölt fűszerkömény, só. A szójakockát vízzel felforraljuk, majd forrás után a habos vizet leöntjük róla, szűrőben kimossuk a kockákat. Ezután az újabb főzővízhez hozzákeverjük a hozzávalókat és 3 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt a szójakocka leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés olajon enyhén pirosra sütjük. Szalvétán, vagy itatós papíron leitatjuk róla a felesleges olajat. Hűtőszekrényben tároljuk. Feltehetjük a kérdést, miért kell oly sokáig főzni? - Az ember számára hasznos fehérjéket a szója csak 3 órai főzés után bontja le.

 

Tofu  

25 dkg szójabab, 2 db citrom leve vagy 2,5 evőkanál keserűsó. Lesz belőle kb. 30 dkg tofu. Elkészítése.A megmosott szójababot egy éjszakán át áztatjuk. Az áztatást hűvös helyen végezzük, hogy az erjedést elkerüljük. Szűrjük le és mossuk át alaposan. Turmixoljuk krémszerűvé, úgy hogy adjunk minden csésze babhoz ugyanannyi vizet. A krémszerűre turmixolt babot mossuk addig, míg tejszínű folyadék jön belőle. Öntsük a szójatejet egy lábasba és forraljuk fel, majd öntsük át tiszta edénybe. Adjuk hozzá a citromlevet vagy keserű sót, hogy túrós állagú legyen. A túrót nyomkodjuk át finom szűrőn. Óvatosan borítsuk a túrót egy gézzel bélelt szűrőbe. Hagyjuk a folyadékot kicsöpögni. Az így kapott túró a lágy vagy selyem tofu. Ha keményebb tofut akarunk, tegyük a tofut gézzel bélelt szűrőbe, és tegyünk rá súlyt egy éjszakán át, hogy a víz kicsöpögjön. Minél nagyobb a súly, és több víz csöpög ki, annál keményebb lesz a tofu. Hűtőben hidegvízben 1 hétig eltartható. A tárolás ideje alatt a vizet 2 naponként cseréljük.        

 

Szójabesamel alapmassza

7 dkg búzaliszt, 7 dkg szójaliszt (zsírtalan, finomőrlésű), 1 l szójatej, 15 dkg margarin vagy olaj, őrölt szerecsendió, 1 dkg só. A búzalisztből a felolvasztott vajjal világos színű rántást készítünk. A tejet elkeverjük a szójaliszttel, a forró rántásra öntjük és állandó keverés közben felforraljuk. Vigyázni kell, mert könnyen lekozmál. Ha több tejet adunk a besamelhez, akkor bevonáshoz használhatjuk. Ha sűrű marad, akkor krokettek készíthetők belőle.        

 

Szója alapkrém

40 dkg szójaliszt (finom őrlésű, zsírtalan), 1 l szójatej, 25 dkg margarin vagy vaj. A tejet felforraljuk és ráöntjük a habüstbe szitált szójalisztre. Jól elkeverjük, és ha kissé lehűlt, hozzáadjuk a margarint vagy a vajat. Jól elkeverjük, majd ha teljesen kihűlt, cukorral, vaníliás cukorral, citrom - vagy narancshéjjal tetszés szerint ízesítjük. Ha sós krémet szeretnénk, pl.: szendvicsnek, akkor sóval és őrölt szerecsendióval, citromlével ízesítjük.

 

Szójatej

A bab előkészítése:

1 csésze szárított szójabab, fél csésze kókusz reszelék. Áztassuk a babot hideg vízben egy éjszakán keresztül, másnap öntsük le a vizet. Tegyük az áztatott szójababot egy tálba, és adjunk hozzá 5 csésze vizet   és a kókuszreszeléket. Forraljuk fel, majd csökkentve a hőt, lassú tűzőn főzzük kb. 30 percig, azután azonnal vegyük le a tűzről.

 

A tej elkészítése:

1 csésze főtt szójabab, 2 evőkanál méz, 2 kávéskanál vanília, 1/4 kávéskanál só, 3 csésze víz. A víz kivételével 2-3 percig turmixoljunk minden hozzávalót, azután adjuk hozzá a vizet. A sűrítményből gézen keresztül 2-3 alkalommal szűrjük le a tejet. Kihűlés után fogyasztható. (Ami a gézen fennmarad és nincs benne kókusz, az a tofu)

 

Ketchup 1.    

2 kg piros paprika, 1 kg paradicsom, fél kg vöröshagyma, 4 evőkanál méz, 10 dkg só, 1 evőkanál oregánó, 2 babérlevél.

A paprikát és a paradicsomot a babérlevéllel együtt puhára főzzük, majd turmixolás után átszűrjük. Visszatesszük főni, hozzáadjuk a mézet, a sót, és az oregánót, és lassú tűzőn sűrűre főzzük. Tartósítása: Üvegbe száraz dunsztba tesszük, kevés szalicillal a két celofán réteg között.

 

Ketchup 2.

30 dkg paradicsompüré 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál Vegeta, 2 gerezd fokhagymapép, 1 kk. őrölt koriander, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál reszelt hagyma, 1 kk. só, 1 mokkáskanál őrölt kardamómimag. Jól összeturmixoljuk, hűtve tálaljuk. Kb. 2,5 csészével lesz.

 

Mustár

3/4 csésze citromlé, 1/4 csésze szójaliszt, fél kávéskanál só, 1 fél kk. kurkuma vagy paprika, 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 1/4 csésze olaj. A fokhagyma, citromlé és az olaj kivételével a hozzávalókat krémszerűvé turmixoljuk. Öntsük egy edénybe és közepes tűzőn főzzük amíg meg nem sűrűsödik.  Lehűlés után turmixoljuk össze a fokhagymával, citromlével és az olajjal, amit fokozatosan adjunk hozzá, majd hagyjuk kihűlni.

 

Graham kenyér

70 dkg graham liszt, 50 dkg fehér liszt, 15 dkg rozsliszt, 5 dkg szójaliszt, 1 dl olaj, 2 púpozott kávéskanál só, kb. 8 dl langyos víz, Ráma margarin. A kovászhoz: 4 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 15-20 dkg liszt. A langyos vízbe áztatjuk az élesztőt, és annyi lisztet teszünk bele, hogy tejfölsűrűségű legyen. Langyos helyen kelni hagyjuk. Amíg kel, egy tálba beletesszük a liszteket és a sót. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt kovászt, és annyi langyos vizet, hogy jó tartású tésztát kapjunk. Belecsurgatjuk az olajat, és simára dagasztjuk. Egy nagyobb magas szélű zománcos tepsit kikenünk Ráma margarinnal, és beletesszük a tésztát. Simára egyengetjük, és meghintjük liszttel. Letakarva kelni hagyjuk. Ha a tepsiből egy kicsit kiemelkedik, előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig közepes lángon, utána kis lángon, összesen 1 óra 20 percig sütjük. Ebből kb. 2,5 kg kenyér sül ki. (Ha 3 napnál tovább akarjuk tárolni, egy részét tegyük mélyhűtőbe, kiolvadva olyan, mint a friss.)       

 

Felfújt kukoricakenyér

5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, fél csésze víz, fél teáskanál tengeri só, 2 csésze kukoricaliszt, olaj. A tojássárgákat a vízzel turmixoljuk, sózzuk meg és adjuk hozzá a kukoricalisztet. Hagyjuk lefedetlenül állni. Melegítsük fel a sütőt 200 C fokra Verjük fel a tojásfehérjéket, habját óvatosan keverjük a kukoricapépbe, és kiolajozott lapos tepsibe öntjük, majd 20-25 percig sütjük. Aszaltszilva- pürét adunk hozzá. 

 

Főtt barnarizs

2 csésze víz, 1 csésze barnarizs, fél teáskanál tengeri só. A kiválogatott rizst jól mossuk meg hideg vízben, majd sós vízben tegyük fel főni. Ha felforrt hagyjuk forrásban 3 percig, ezután a legkisebb lángra rakva, lefedve főzzük 40 percig, míg a rizs meg nem puhult. Vegyük le a lángról, villával lazán keverjük fel és hagyjuk 5 percig állni, majd tálalhatjuk. Főzés közben ne keverjük össze a rizst.