Reggeli-ebéd-vacsora

2014.02.05 09:41

 

Reggelire:

 

 

Főtt müzli

 

Van gyárilag összeállított müzli, amiben különféle gabonapelyhek, magok és gyümölcsdarabkák vannak. Ezt egy kissé elő kell főzni. Annyi vízbe tegyük fel, hogy épp ellepje, és főzzük össze. Szükség esetén menet közben pótoljuk a vizet.

Gyümölccsel, öntettel, magokkal fogyaszthatjuk.

 

Kukoricakása

 

1 csésze kukoricadara, ¼ csésze kókuszreszelék, 4 csésze víz, 1 csipet só. A forró vízbe a kukoricadarát, a kókuszreszeléket és a sót gyors keverés mellett beleengedjük, s amíg megfő, keverjük. A főtt müzlihez hasonlóan ízesítjük és fogyasztjuk.

 

 

Köleskása

 

1 csésze köles, 3 csésze víz, 1 csipet só és egy csésze gyümölcs. Az összetevőket addig főzzük, amíg kását nem nyerünk.

 

Banános vajaskenyér

 

Barnakenyeret megkenünk margarinnal, és banánkarikákat rakunk rá.

 

 

Gyümölcssaláta

 

3-4 db almát tisztíts meg és vágd apró kockákra. Egy banánt, két narancsot szintén szeletelj fel. Egy marék dióbelet vágj durvára. Egy evőkanál mazsolát áztass vízbe. (Más gyümölcsöt is használhatsz) Az összedarabolt gyümölcsöt a megmosott mazsolával, dióval keverd össze, csurgass rá egy evőkanál mézet és egy fél citrom levét. Fél órás „pihentetés” után már fogyasztható is.

 

 

Krumpli prósza

 

3-4 nagyobb burgonyát megtisztítasz és nyersen nagy-lyukú reszelővel (káposzta reszelővel) lereszeled. Keverj bele egy pohár kefírt, egy pohár lisztet, két tojást és egy csapott ek. sót. Egy tepsit jól olajozz ki, tedd bele ezt a masszát és süsd meg mindkét oldalát ropogósra úgy, hogy amikor már a teteje szépen pirul, kiveszed, négy-hat cikkre vágod, és darabonként visszafordítod a tepsibe és még öt percig sütöd. Ez aztán nagyon fonom csemege!

 

 

Gyümölcssaláta

 

Megtisztítunk és apró darabokra vágunk mindenféle idénygyümölcsöt: alma, narancs, banán, kivi, teszünk hozzá dobozos ananászbefőttet. Kevés mézzel és citromlével ízesítjük, jól összekeverjük. Tetejét narancs és kivi szeletekkel díszítjük.  Kókuszreszelékkel.  Kb. egy órát állni hagyjuk.

 

 

Vacsorára

 

Alma-cékla saláta

 

1/3-ad rész cékla, 2/3-ad rész alma apróra reszelve. Vagy az alma levét öntsük rá, vagy kevés víz, citromlé, méz keverékét. Jól keverjük össze, kicsit hűtsük le. Azonnal fogyasztható.

 

Alma-sárgarépa

 

2/3-ad rész alma, 1/3-ad rész sárgarépa. Elkészítés, mint fenn.

 

Cékla sárgarépa

 

1:1 arányban kislyukú reszelőn lereszeljük a céklát és a sárgarépát. Nem kell hozzá ízesítő, esetleg kevés méz és pár csepp citrom

 

 

 

A reggeli

 

Ez az, amit általában összecsapunk, mert rohanunk. Pedig igaz az a mondás: Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, a vacsorádat meg add a koldusnak.

Miután fölébredtünk, igyunk meg éhgyomorra egy pohár langyos vizet. Segít a bélműködésben.

Mosakodás, fésülködés után mindenképpen kerítsünk időt a reggelihez. Egy pohár gyümölcslé vagy 1-2 db gyümölcs elfogyasztása után fogyasszunk el 1-2 szelet barna kenyeret valamilyen energiaszegény krémmel. Fogyaszthatunk müzlit, kukorica, zab, vagy árpapelyhet kevés mézzel, gyümölccsel. A délelőtt folyamán többször igyunk tiszta vizet. Ez tisztítja agyunkat és jó közérzetet biztosít

 

 

Pástétom télire

 

4 kg sárgarépát, 2,5 kg zellergumót, 3 kg sárga húsú paprikát, 3 kg pritamin paprikát, 2,5 kg gyökérzöldséget, 3 kg padlizsánt, 2 kg vöröshagymát nyersen, húsdarálón ledarálunk. Az anyagra 1 liter olajat külön- külön elosztva ráöntünk, és mindegyiket külön-külön lassú tűzőn kevés sóval puhára pároljuk. Ami levet engednek, azt is visszatölthetjük és abban pároljuk. Ha az összes puha, összeöntjük egy nagy lábasba, teszünk bele 2 liter paradicsomlevet, 1-1,5 liter olajat és ízlés szerint sót. Az egészet jól összekeverjük. Akkor jó, ha kellemes sós, és savanykás. Sóval, olajjal és paradicsommal ízesíthetjük. /Összesen 2 liter olajnál ne tegyünk többet bele!/ Az egészet feltesszük főzni, és forrástól számítva 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk. Legjobb, ha csavaros üvegbe tesszük, de az üvegre celofánt teszünk, arra egy pici nátrium benzoátot vagy szalicilt és erre csavarjuk a kupakot. A masszába nem fontos tartósitószert tenni, így is eláll. Száraz dunsztba tesszük. Nagyon finom.

 

Ebédre

 

Öntött karfiol

 

Egy bögre rizst megfőzünk 2 bögre sós vízben.

 

Egy nagy fej karfiolt rózsáira szedünk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben félig megfőzzük.

 

Apróra-vágott vöröshagymát kevés olajon, vízben megpárolunk, egy kk. őrölt pirospaprikát szórunk rá és belekeverünk egy bögre – előzőleg enyhén sós vagy vegetás vízben megfőzött szójagranulátumot. Egy kicsit összesütjük, két-három apró darabokra vágott paradicsommal és paprikával.

Magasfalú, kiolajozott tepsibe lerakjuk a rizst, rátesszük a pörkölt alapot, erre a karfiolrózsákat, végül az egészet leöntjük a következő masszával:

2 deci kefir, két deci 12%-os tejföl, két deci tej, 3 evőkanál liszt, egy kk. só. Simára keverjük és egyenletesen a karfiolra öntjük, tetejére sajtot is reszelhetünk. Ropogósra sütjük, melegen tálaljuk.

 

 

Tökből készült cicege

 

Hozzávalók: tök, só, ételízesítő, majoránna, fokhagyma, liszt, pirospaprika (esetleg tojás), olaj a kisütéshez.

Egy kisebb tököt megtisztítunk, lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk. A kinyomkodott tököt összekeverjük annyi liszttel, hogy képlékeny legyen. A fenti fűszerekkel ízesítjük. Kanállal forró olajba szaggatjuk, és laposra nyomkodjuk a kanál domború felével. Addig sütjük, amíg meg nem pirul, ezután megfordítjuk. Amikor kész, kiszedjük, lecsöpögtetjük. Egészségesebb, ha kiolajozott tepsibe rakjuk a masszát, és sütőben sütjük. Itt is forgassuk meg egy lapát segítségével.

 

 

Mexikói leves

a.Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 1 paprika,

2 kanál olaj, 2 csésze szárazbab,

1 csésze rizs, 1 doboz kukorica-konzerv,

1 liter paradicsomlé, 5 gerezd foghagyma,

kevés kömény, só.

b.Elkészítés módja:

A hagymát és a paprikát megpároljuk.

A babot és a riszt külön megfőzzük.

Összeöntjük az elkészült összetevőket, és a paradicsomlével, köménnyel és foghagymával ízesítjük. Forrásig főzzük.

 

 

Bosnyák leves

 

Hozzávalók: Egy kg káposzta, 2 petrezselyem gyökér, 2 paszternák, 2 sárgarépa, egy fej karalábé, 3 szem krumpli, két fej vöröshagyma, öt gerezd fokhagyma, paradicsompüré, só, majoránna, őrölt kömény és víz.

A hozzávalókat megtisztítjuk, karikára, illetve kockára vágjuk. Annyi vízbe tesszük fel, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket. Amikor megfőtt – kb. fél óra – felengedjük a paradicsompürével. Tehetünk bele vegetáriánus virslit vagy gombát is.

 

 

Cukkínis lecsó

 

Hozzávalók: Paprika, cukkíni (vagy gyenge spárgatök vagy patisszon), paradicsom, hagyma, só, olaj.

A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük.

Olajon a hagymát megdinszteljük és rátesszük a hozzávalókat, Ízlés szerint sózzuk, esetleg egy pici csípős pirospaprikát tehetünk bele.

 

Graham pogácsa

 

Hozzávalók: 60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehér liszt 5 dkg élesztő, egy kk. cukor, só, víz, szezámmag, lenmag, hántolt napraforgó és tökmag, köménymag, sajt, 25 dkg Rama margarin, 2 deci kefir vagy 12%-os tejföl.

Az élesztőt langyos vízben a cukorral és 2-3 evőkanál liszttel megfuttatjuk.

A lisztbe belekeverjük a szezámmagot, lenmagot, hántolt napraforgót, tökmagot és köménymagot. Beletesszük a sót (kb. egy csapott ek.), a Rama margarint és a kefirt vagy tejfölt, kicsit összedolgozzuk, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, összehajtjuk, újra nyújtjuk, ezt háromszor, négyszer megismételjük. Végül kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejére reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőbe téve, megsütjük.

 

Graham kenyér elkészítése

 

 

Hozzávalók: 70 dkg graham liszt, 50 dkg fehér liszt, 15 dkg rozsliszt, 5 dkg szójaliszt, 1 dl olaj, 2 púpozott kávéskanál só, kb. 8 dl langyos víz, Ráma margarin a tepsi kikenéséhez.

A kovászhoz 4 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 15-20 dkg liszt.

Kovász: 2 dl langyos vízben megáztatjuk az élesztőt, és annyi lisztet teszünk bele, hogy tejföl sűrűségű legyen. Langyos helyen kelni hagyjuk.

Amíg kel egy tálba beletesszük a liszteket és a sót. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt kovászt, és annyi langyos vizet, hogy jó tartású tésztát kapjunk. Belecsurgatjuk az olajat és simára dagasztjuk. Egy nagyobb, magas szélű zománcos tepsit kikenünk Ráma margarinnal és beletesszük a tésztát. Simára egyengetjük és meghíntjük liszttel. Letakarva kelni hagyjuk. Ha a tepsiből egy kicsit kiemelkedik, előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig közepesnél erősebb, utána 80 percig a legkisebb lángon sütjük.

Ebből kb. 2,5 kg kenyér sül ki. ( Ha három napnál tovább akarjuk tartani, egy részét tegyük mélyhűtőbe, kiolvadva olyan, mint a friss!