Téli eltevések

2014.02.05 09:54

 

Vegyes savanyúság

 

6 kg káposzta, 1 kg vöröshagyma, 1 kg sárgarépa, 1 kg uborka (de lehet még zöldparadicsom, paprika, lilakáposzta…) 10 dkg só, 40 dkg cukor, 3,5 deci 20%-os ecet, 2 kk. borkén, 2 kk. szalicil.

A zöldségféléket összeszeljük, összekeverjük, az hozzávalókkal összekeverjük, 4-5 órát állni hagyjuk, majd gondosan megmosott csavaros üvegekbe tömködjük, felcímkézzük és a polcra állítjuk. Nagyon kellemes ízű savanyúságot készítettünk!

 

 

Almakrém – tartósítószer nélkül – télire

 

Főleg nyári almából, de más hullott – kellemes ízű almából és körtéből – ami egyébként nem lenne tartós, - kellemes ízű krémet készíthetünk. A gyümölcsöket alaposan megtisztítjuk, magházat, hibás részeket eltávolítjuk, ledaráljuk. Cukor nélkül, lassú tűzre feltesszük főni. Forrástól számítva 15 percig főzzük. Előkészített dunsztosüvegekbe merjük, celofánra egy pici szalicilt teszünk és kupakkal (csavaros tetővel – légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Másik módszer: amikor bemerjük a forró krémet az üvegekbe, azonnal – erősen -rácsavarjuk a kupakot, és fejtetőre állítjuk pár percre, de a dunsztba már „lábon” tesszük be, nem fejreállítva. Felhasználható palacsintához, pitéhez, kenyérre, reggelire, uzsonnára, és cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

 

Paradicsomlé (tartósítószer nélkül)

 

A paradicsomot megmossuk, mérete szerint ketté vagy több részre vágjuk. Feltesszük főni. Szeletelhetünk bele paprikát és zellert. Forrástól számítva 25-30 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzhelyről, és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezalatt a paprika és zeller kellemes íze átjárja a paradicsomlevet. Másnap, vagy amikor teljesen kihűlt átpasszírozzuk, a levet felforraljuk, nyakas üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Ivóléként is finom. Ha több paprikát, hagymát és zellert teszünk bele, tovább főzzük, akkor ketchupot készíthetünk tartósítószer nélkül.

 

Ketchup 1.      

2 kg piros paprika, 1 kg paradicsom, fél kg vöröshagyma, 4 evőkanál méz, 10 dkg só, 1 evőkanál oregánó, 2 babérlevél.

A paprikát és a paradicsomot a babérlevéllel együtt puhára főzzük, majd turmixolás után átszűrjük. Visszatesszük főni, hozzáadjuk a mézet, a sót, és az oregánót, és lassú tűzőn sűrűre főzzük. Tartósítása: Üvegbe száraz dunsztba tesszük, kevés szalicillal a két celofán réteg között.     

 

Ketchup 2.

30 dkg paradicsompüré 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál Vegeta, 2 gerezd fokhagymapép, 1 kk. őrölt koriander, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál reszelt hagyma, 1 kk. só, 1 mokkáskanál őrölt kardamómimag. Jól összeturmixoljuk, hűtve tálaljuk. Kb. 2,5 csészével lesz.

 

 

Pástétom télire 4 kg sárgarépát, 2,5 kg zellergumót, 3 kg sárga húsú paprikát, 3 kg pritamin paprikát, 2,5 kg gyökérzöldséget, 3 kg padlizsánt, 2 kg vöröshagymát nyersen, húsdarálón ledarálunk. Az anyagra 1 liter olajat külön- külön elosztva ráöntünk, és mindegyiket külön-külön lassú tűzőn kevés sóval puhára pároljuk. Ami levet engednek, azt is visszatölthetjük és abban pároljuk. Ha az összes puha, összeöntjük egy nagy lábasba, teszünk bele 2 liter paradicsomlevet, 1-1,5 liter olajat és ízlés szerint sót. Az egészet jól összekeverjük. Akkor jó, ha kellemes sós, és savanykás. Sóval, olajjal és paradicsommal ízesíthetjük. /Összesen 2 liter olajnál ne tegyünk többet bele!/ Az egészet feltesszük főzni, és forrástól számítva 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk. Legjobb, ha csavaros üvegbe tesszük, de az üvegre celofánt teszünk, arra egy pici nátrium benzoátot vagy szalicilt és erre csavarjuk a kupakot. A masszába nem fontos tartósitószert tenni, így is eláll. Száraz dunsztba tesszük. Nagyon finom.