Vegán receptek

2014.02.05 09:33

Zöldséges ragu:

1 Zöldséglevesben puhára főtt, apró kockára vágott zeller

1 csokor petrezselyem

20 dkg zöldborsó /mirelit is lehet/

½ póréhagyma karikára vágva

2 paradicsom kockára vágva

1 mk tengeri só

2 dl vegán napraforgótejföl

 

Zöldséges ragu készítése: Zöldséglevesben puhára főzzük az aprókockákra vágott zellert. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a póréhagymát, paradicsomot, zöldborsót, petrezselymet és megsózzuk. Hozzáadjuk a zellert levével együtt. Azután összekeverjük 2 dl vegán napraforgótejföllel.

 

Napraforgótejfől:

1/3 cs. citromlé

1 tk tengeri só

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csésze napraforgómag

1 fej, apróra vágott vöröshagyma

½ csésze majd 1 csésze víz

 

Napraforgótejföl készítése: A napraforgómagot fél csésze vízzel, tengeri sóval, zúzott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával csomómentesre turmixoljuk, majd hozzáöntünk még egy csésze vizet és a magtalan, leszűrt citromlevet. Újra kevertetjük a turmixgéppel.

 

Szójafasirt

20 dkg szójagranulátum

1 kk vegamix

1 fej apróra kockákra vágott vöröshagyma

1 gerezd zúzott fokhagyma

20 dkg aprószeletekre vágott gomba

2 vízbe áztatott, barna zsömle

1 nyers tojás /Helyette a fasírozottat 1-2 ek zabpehelyliszttel is összeállíthatjuk./

1 ek pirospaprika

1 mk borsikafű

 

Szójafasírt készítése: A szója granulátumot 15 percig forró, vegamixes vízben áztatjuk. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra szeletelt gombát. Az előzőleg vízbeáztatott barnazsemléket kinyomkodjuk és összekeverjük a kinyomkodott szója granulátummal, a hagymás gombával, egy, felvert, nyers tojással és a fűszerekkel. Púpozott evőkanálnyi mennyiségekből lapos pogácsákat: fasírozottakat formázunk. Olajjal kent tepsibe rakva, előmelegített sütőben sütjük.

 

Tálalás: A zöldséges ragut szója fasírozott mellé köretként kínáljuk.

Tönkölykása

 1 l víz, 3-4 alma, 2 kanál méz, 2 kanál szezámmag pehely, 2 kanál lenmag, 1,5 deci tönkölydara.

A hozzávalókat a dara kivételével föltesszük főni. Amikor felforr, egyenletes keverés mellett hozzáadjuk a darát.

Friss gyümölccsel, lekvárral, diófélékkel dúsíthatjuk.

(Tönkölydara helyett használhatunk zabdarát is)

 

 

Édes rizs

 

1 pohár barna rizs, 2 pohár víz, 2 kanál méz, 1 darabolt ananász befőtt, 2 kanál kókuszreszelék, 2 kanál lenmagpehely, kis marék mandula

A hozzávalókat lábosba tesszük, s a rizs főzési szabálya szerint megfőzzük. Dióreszelékkel, nyers gyümölccsel díszíthetjük.

 

Gyümölcsös zabpehelykása

 

1,5 l víz, 1 csésze zabpehely, 5-6 db alma héjastól, magház nélkül, felszeletelve, 2 kanál kókuszreszelék, 2 kanál szezámmag, 1 gerezd szőlő, 2 kanál méz.

A zabpehely kivételével minden egy lábasba teszünk, és megvárjuk, míg felforr. A zabpelyhet állandó keverés mellett hozzáadjuk, és addig keverjük, míg megfő. Kb. 5 perc. Friss gyümölccsel, diófélével díszíthetjük.

 

Őszibarack öntet.

 

Őszibarack kompótot mixerbe tesszük – összemixeljük.

 

Mogyorókrém

 

10 dkg földimogyoró 3 evőkanál olaj 1 deci víz pépesre mixeljük. Ha sós a mogyoró, akkor így jó – és kenyérre kenhető. Ha natúr a mogyoró, akkor mézzel vagy sóval ízesíthetjük

Lencsepástétom

a.Hozzávalók:

½ kg. lencse,

2 sárgarépa,

2 zöldséggyökér,

1 zeller,

1 fej vöröshagyma,

3 gerezd foghagyma,

fűszerek,

só,

olaj.

Egy marék puffasztott kukorica

b.Az elkészítés módja:

A lencsét az összeaprított zöldségekkel megfőzzük puhára.

A leszűrt anyagot és a fűszereket, olajat és puffasztott kukoricát összeturmixoljuk.

 

Mexikói leves

c.Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,

1 paprika,

2 kanál olaj,

2 csésze szárazbab,

1 csésze rizs,

1 doboz kukorica-konzerv,

1 liter paradicsomlé,

5 gerezd foghagyma,

kevés kömény,

só.

d.Elkészítés módja:

A hagymát és a paprikát megpároljuk.

A babot és a riszt külön megfőzzük.

Összeöntjük az elkészült összetevőket, és a paradicsomlével, köménnyel és foghagymával ízesítjük. Forrásig főzzük.

 

Tésztasaláta

e.Hozzávalók:

½ kg. gomba,

1 fej vöröshagyma,

5 gerezd foghagyma,

2 kanál olaj,

só,

½ kg. száraztészta (Hosszúmetélt vagy széles tészta)

½ kg. paprika,

½ kg. paradicsom,

1 csomó zöldhagyma.

f.Elkészítés módja:

A gombát a hagymán és foghagymán és olajon megpároljuk.

A tésztát kifűzzük.

A zöldségeket apróra szeleteljük.

Az egészet összekeverjük.

Öntetként rá: citromlé, olaj, só, bazsalikom.

 

Tofus spenótleves

g.Hozzávalók:

12 csésze víz,

1,5 csésze rizs

1 kanál vegeta,

1 hagyma apróra vágva.

5 cikk reszelt foghagyma,

½ kg. tofu kockára vágva,

só,

1 citrom leve,

2 kanál olaj,

3 kanál élesztőpehely,

2 kanál kapor,

½ kg. spenót

h.Elkészítés módja:

A hagymát és foghagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a 12 csésze vizet, a rizst, a vegetát és a tofut, és megfőzzük.

Azután hozzáadjuk a spenótot és a többi hozzávalót, és főzzük 5 percig. A végén hozzáadjuk a citrom levét.

 

Töltött káposzta

i.Hozzávalók:

1 fej egész savanyított káposzta

1 nagy fej hagyma,

3 gerezd foghagyma,

1 padlizsán,

½ kg gomba,

1 csésze szójagranulátum (előfőzve)

2 csésze rizs,

2 kanál olaj,

½ kg. savanyúkáposzta (szeletelt)

j.Elkészítés módja

A rizst megfőzzük. A gombát és a padlizsánt hagymát és foghagymát olajon és kevés vízzel megpároljuk.

Összekeverjük a rizst, a gombát és a szójagranulátumot.

A káposztaleveleket megtöltjük a fenti keverékkel, és lerakjuk egy edénybe. Hozzá adjuk a savanyúkáposztát. Vízzel felöntjük és megfőzzük.

 

Tört bab

k.Hozzávalók:

2 csésze szárazbab

½ kg sárgarépa

2 zöldséggyökér,

szójatej,

5 gerezd foghagyma

½ dl. olaj

pirospaprika,

só.

l.Elkészítés módja:

Az előző este beáztatott babot a sárgarépával és zöldséggyökérrel megfűzzük. A kihűlt és leszűrt babot és zöldségeket a többi hozzávalóval leturmixoljuk.