Vegán zöldségragu vegetáriánus szójafasírttal

2014.06.11 16:42

Zöldséges ragu:

1 Zöldséglevesben puhára főtt, apró kockára vágott zeller

1 csokor petrezselyem

20 dkg zöldborsó /mirelit is lehet/

½ póréhagyma karikára vágva

2 paradicsom kockára vágva

1 mk tengeri só

2 dl vegán napraforgótejföl

 

Zöldséges ragu készítése: Zöldséglevesben puhára főzzük az aprókockákra vágott zellert. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a póréhagymát, paradicsomot, zöldborsót, petrezselymet és megsózzuk. Hozzáadjuk a zellert levével együtt. Azután összekeverjük 2 dl vegán napraforgótejföllel.

 

Napraforgótejfől:

1/3 cs. citromlé

1 tk tengeri só

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csésze napraforgómag

1 fej, apróra vágott vöröshagyma

½ csésze majd 1 csésze víz

 

Napraforgótejföl készítése: A napraforgómagot fél csésze vízzel, tengeri sóval, zúzott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával csomómentesre turmixoljuk, majd hozzáöntünk még egy csésze vizet és a magtalan, leszűrt citromlevet. Újra kevertetjük a turmixgéppel.

 

Szójafasirt

20 dkg szójagranulátum

1 kk vegamix

1 fej apróra kockákra vágott vöröshagyma

1 gerezd zúzott fokhagyma

20 dkg aprószeletekre vágott gomba

2 vízbe áztatott, barna zsömle

1 nyers tojás /Helyette a fasírozottat 1-2 ek zabpehelyliszttel is összeállíthatjuk./

1 ek pirospaprika

1 mk borsikafű

 

Szójafasírt készítése: A szója granulátumot 15 percig forró, vegamixes vízben áztatjuk. Másik lábasban, kevés vízben megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a vékonycsíkokra szeletelt gombát. Az előzőleg vízbeáztatott barnazsemléket kinyomkodjuk és összekeverjük a kinyomkodott szója granulátummal, a hagymás gombával, egy, felvert, nyers tojással és a fűszerekkel. Púpozott evőkanálnyi mennyiségekből lapos pogácsákat: fasírozottakat formázunk. Olajjal kent tepsibe rakva, előmelegített sütőben sütjük.

 

Tálalás: A zöldséges ragut szója fasírozott mellé köretként kínáljuk.